Canet 4 ** 08017 Barcelona ** tel: 932049058 ** avsarria.cat@gmail.com

dissabte, 22 de juny del 2013

Editorial de la Revista * Juny 2013 * núm.208

El dret a decidir

El passat 11 de setembre un milió i mig de catalans van sortir als carrers de Barcelona per demanar un Estat propi. La magna manifestació sobiranista va sotragar els fonaments de la política catalana fins al punt que, un parell de mesos més tard, el president de la Generalitat Artur Mas va considerar oportú dissoldre el Parlament i convocar eleccions. També va sotragar la política espanyola tot i l’habitual displicència que en un primer moment varen demostrar polítics i mitjans d’opinió establerts al cor de la meseta. Amb el temps, la reacció ha estat tan furibunda com esperada, farcida de mentides, pors i amenaces. Una lliçó magistral de cultura antidemocràtica per un món globalitzat.

Mai, en els darrers trenta anys, en cap país occidental s’havia produït una manifestació d’aquesta naturalesa amb un missatge tan clar reivindicant la constitució d’un nou estat. I menys amb una voluntat tan democràtica. Des d’aquella data, els països que conformen la Unió Europea, i el món en general, ens observen detingudament. També observen, aquests mateixos països, tot allò que han fet i faran els responsables de l’Estat espanyol. Allò que des de feia molts decennis era un problema d’ordre intern s’ha convertit en una qüestió més oberta i dependent de mirades foranes.

Al nostre entendre, l’esclat democràtic de la Diada no respon exclusivament a l’empitjorament de la crisi econòmica. Sens dubte, és conseqüència d’un llarg procés de desencontres que va tenir el seu punt culminant a partir de la reforma de l’Estatut d’Autonomia i, sobretot, amb la sentència desfavorable del Tribunal Constitucional. Quatre anys de desgast per una reforma política que tot i seguir el passos establerts per la Constitució, no va servir per referendar la voluntat del poble català. Un atac per part d’una de les més altes institucions de l’Estat que ha provocat el canvi de mentalitat col·lectiva de molts catalans.

La manifestació de la Diada i la revàlida dels resultats electorals del 25-N, on les forces que demanaven exercir el Dret a Decidir van sortir clarament guanyadores, han donat una legitimitat al poble de Catalunya que no pot negar ningú, i molt menys aquelles forces que en nom precisament d’un ordenament legal varen violentar la voluntat democràtica de la majoria de la ciutadania catalana expressada en el referèndum per l’Estatut.

Els catalans tenim el dret de saber quants estem a favor d’un Estat propi i quants aspiren a continuar, en el millor dels casos, tal com ens trobem en aquests moments. Des de la nostra entitat, i tenint en compte la importància històrica del moment i la gravetat dels fets que setmana rere setmana es van produint amb la voluntat manifesta de boicotejar l’exercici de la llibertat, volem fer arribar el nostre suport al Parlament de Catalunya.

Som una entitat estretament relacionada amb els esdeveniments que afecten en primera instància la ciutadania, en aquest cas de Sarrià. Per aquest motiu, i des del convenciment que ens aporta l’exercici de la llibertat i la resolució dels conflictes per la via del diàleg, creiem imprescindible que els catalans puguem expressar-nos per decidir com més aviat millor el futur dels nostres fills.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada